Friday, 22 February 2013

Lovci spreminjajo zakonodajo, da bi lahko streljali zavarovane vrste


Tole se zdi kar neverjetna zgodba za čas, ko se na splošno vendarle krepi ideja, da je obstoj živalskih vrst velika skupna vrednota in bogastvo, ne pa breme, ki ga je treba po sili prenašati.  Lovska zveza Slovenije je te dni uradno predlagala spremembo zakonodaje, kar  bi lovcem omogočilo streljati nekatere živalske vrste, ki so sedaj pri nas strogo zaščitene in jih ni dovoljeno loviti.

Lovci hočejo dovoljenje za lov na zaščitene  ptice goloba grivarja, kozico, kreheljca, črno lisko, ruševca in sloko ter na šakala. Poleg tega pa predlagajo še podaljšanje lovne sezone za lov na jelena, raco mlakarico, divjega prašiča, muflona, pižmovko, sivo vrano, šojo in srako.

Argumentacija za odprtje lova je tipična in zelo podobna tisti, ki smo jo brali že ob primeru volka.  Takrat  so zagovorniki odstrela zdesetkane populacije slovenskih volkov trdili, da je le dodaten odstrel tisto, kar populacijo slabih 40 živali,  lahko te iste živali reši pred izginotjem. Težko razumljivo?

Podoben, le še malo bolj bizaren argument razvijajo lovci v tem primeru. Če žival zaščitena pred lovom , trdijo, zanimanje za njo upade in zato postane ne manj, temveč bolj ogrožena:
»V preteklosti seje že večkrat potrdilo, da pasivna konzervacija posameznih vrst povzroči popoln upad zanimanja za te vrste in posledično izgubo informacij ter znanja o teh vrstah, kar vodi k opustitvi ukrepov za izboljševanje življenjskih razmer teh vrst in v končni fazi k še resnejši ogroženosti« (*)
Po drugi strani, trdijo lovci, bo prav lov na zaščitene živali tem živalim koristil:
»Z minimalnim odstrelom, ki na populacijo ne bi imel bistvenega vpliva, pa bi lahko zainteresirali lovce tako za spremljanje stanja kot za aktivnejše varstvo teh vrst in njihovega življenjskega prostora, poleg tega pa tudi za aktivnejše sodelovanje pri različnih raziskovalnih projektih, vse z namenom ugodnega stanja in aktivnega varstva teh vrst.« (*)
Pardon. Ne verjamem, da so tisti, ki si prizadevajo za lov na zaščitene živali, istočasno tisti, ki bodo najbolje poskrbeli za njihovo zaščito. Če lovce zaščita ogroženih vrst zanima šele takrat, ko jim jih je dovoljeno streljati, potem mirne vesti rečem – hvala. Pod takimi pogoji ni treba. 
Poleg tega nikakor ne drži, da so lovci edini, ki aktivno delujejo za zaščito teh zaščitenih vrst.  Društvo za opazovanje in proučevanje ptic, recimo, lovskem predlogu močno nasprotuje. V torek, 21. 2. 2012 s svojimi strokovnjaki napoveduje tiskovno konferenco, na kateri bodo predstavili argumente proti lovskem predlogu.

Za konec še zabavna trivialnost: pri pripravi lovskega predloga je sodeloval (tako pravijo lovci sami) tudi Inštitut za ekološke raziskave ERICo, na katerega smo že naleteli v naši prejšnji zgodbi

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.