Monday, 23 September 2013

#junaki

»V sredo, 18. septembra zjutraj sta bila med miroljubno akcijo proti naftni ploščadi Prirazlomnaya družbe Gazprom, ki je imela cilj ustaviti Gazpromovo črpanje nafte v arktičnih vodah Pečorskega morja, aretirana dva aktivista Greenpeace International. Naslednji dan, 19. septembra, se je ruska obalna straža nezakonito vkrcala na Greenpeaceovo ladjo Arctic Sunrise, ki je plula v mednarodnih vodah, in s pomočjo orožja aretirala 30 aktivistov. Zahtevamo takojšen izpust vseh priprtih aktivistov in zaustavitev neupravičene agresije obalne straže proti naši ladji in mirnemu protestu.
Greenpeace International se nahaja v Ruski Arktiki, da bi bil navzoč pri uničujočih in nepremišljenih načrtom naftnih podjetij za črpanje nafte in izrazil nenasilno nasprotovanje. Na naš miroljuben protest se je ruska obalna straža odzvala z ekstremno in nesorazmerno silo. Proti naši ladji Arctic Sunrise so izstrelili 11 opozorilnih strelov, našim aktivistom pa so grozili z noži in puškami. Ruska obalna straža trenutno zadržuje 27 naših aktivistov proti njihovi volji in brez pravnega zastopništva.« (Greenpeace Slovenija)

Protest proti ruskim oblastem, ki aktiviste proti črpanju nafte na Arktiki obravnavajo kot teroriste, je moč podpisati tule. Mogoče pa bo še bolj koristno, če malo razmislimo o tem, kaj in zakaj počnejo naši »ekoteroristi« tam zgoraj.

Priča smo namreč enemu najbolj absurdnih prizorov našega časa. Zaradi posledic podnebnih sprememb je arktično območje največji barometer človeškega spreminjanja okolja. Istočasno se področje odpira kot prizorišče naftne mrzlice. Države in naftne družbe želijo odpreti nove zaloge fosilnih goriv, ki bodo še pospešila drsenje človeštva proti podnebni planetarni meji, za katero smo ocenili, da se zgodi ob dvig povprečne globalne temperature za okoli 2 stopinji. Kaj to pomeni? Najboljši, a hkrati najbolj strašljiv odgovor se glasi – ne vemo. Ali z besedami ekonomista Nicholasa Sterna: »Zemlja ni izkusila globalne temperature, višje od 2°C glede na povprečje pred 19. stol., od geološke dobe pliocena pred tremi milijoni let, ko je bilo polarnega ledu bistveno manj in je bilo morje okoli 20m višje kot danes. Moderni človek obstaja okoli 250.000 let. V resnici torej nimamo nobene izkušnje s takšnim podnebjem.« (*)

Obstaja en sam način, kako preprečiti prehod tega praga, in to je prenehanje uporabe fosilnih goriv. In prenehanje uporabe fosilnih goriv je mogoče samo na en način – tako, da jih pustimo tam, kjer so, pod zemljo. Lignit pod Velenjem, nafta in plin pod severnim tečajem.

Greenpeace v svoji akciji »Rešimo Arktiko«, katere del je operacija naših  zajetih »piratov«, opozarja še na druge bistvene probleme črpanja na severu. Varovalnih mehanizmov pred onesnaženjem praktično ni. Če se spomnimo na nesrečo v Mehiškem zalivu, ko je samem na pragu ZDA naftna družba brez varnostnega načrta preizkušala praktično novo tehnologijo, si lahko predstavljamo, kako zadeve in standardi izgledajo na Arktiki.

Tako da, če v tem košarkarskem tednu že moram izbrati svoje #junake, nimam dileme. Ljudje tam zgoraj na severu se dobesedno fajtajo za naš svet, pa naj se to sliši še bolj klišejsko od komentarjev športnih novinarjev. Ker je res.


No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.