Monday, 7 October 2013

Kratka pamet sekretariata za energetiko

Časopis Dnevnik (7.10.2013) citira izjavo državnega sekretarja za energetiko Bojana Kumerja, da bi se Slovenija morala odpovedati cilju 25% električne energije iz obnovljivih virov.
"Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Bojan Kumer je pred nedavnim ocenil, da je cilj, po katerem bi imeli do leta 2020 v Sloveniji kar četrtino vseh energentov iz obnovljivih virov, previsok. »V času konjunkture je bilo to lahko napovedovati, sedaj pa potrebujemo denar,« je povedal in opozoril, da je shema obnovljivih virov energije finančno še težja od šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. »Ne bežimo od odgovornosti, da je treba narediti finančno vzdržno shemo, pri čemer moramo uporabiti zdravo kmečko pamet. Za podporo obnovljivih virov energije lahko namenimo toliko, kot si lahko privoščimo,« pravi Kumer."
Zaključek, ki ga sekretar po svoje izpelje iz »zdrave kmečke pameti«, je bolj znamenje kratke pameti in še krajšega uvida v razvojne prioritete države. Prehod na obnovljive vire energije ni kot  mali luksuz, ki si ga gospodje energetiki privoščijo v dobrih časih, v slabih pa mora malo počakati. Ne v obdobju, ko se bo moral razviti svet v nekaj desetletjih odpovedati uporabi fosilnih virov v celoti, pa ne zaradi dobre volje, ampak zaradi preživetja sveta, kot ga poznamo.

Ker nimamo ministrstva za energetiko, je državni sekretar najvišji državni  funkcionar za to področje. Tako zelo zelo narobe je, da je to človek, ki v svojih izjavah nasprotuje obnovljivim virom, namesto da bi jih spodbujal.  Tako zelo zelo neverjetno je, da vodilni človek slovenske energetike izjavi, da so obnovljivi viri finančno težje breme od TEŠ 6, ki s svojimi podražitvami, provizijami in ponarejenimi izračuni postavlja nove rekorde izkrivljene ekonomike ne samo v okvirih naše ožje domovine.

Medtem ko za bližnje uspešne države obnovljiva energija postaja ena glavnih razvojnih panog,  je za naše energetske politike, težka, obremenjujoča, proti zdravi kmečki pameti.

Res je, da imamo v okviru cilja EU, da bo do l. 2020 20% skupne potrošene energije iz obnovljivih virov, državni cilj s 25% postavljen nekoliko višje. Ampak to ni hendikep, ampak prednost, ki izhaja iz naravnih možnosti v Sloveniji. V obdobju po 2020 se bodo ti cilji za vse države  le še zviševali. Avstrija ima do 2020 cilj 34%, Danska 30%, Finska 38%, Švedska 49%, … (*) Seveda lahko rečemo, da so vse te države po naravnih danostih za obnovljivo energijo v boljšem ali vsaj enakem položaju kot Slovenija, a istočasno gre za visoko razvite države, ki ambicioznega povečevanja deleža obnovljive energije očitno ne vidijo kot razvojno oviro, kakor naš politik Bojan Kumer.

Gradijo ekstremno drago elektrarno na lignit, obnovljiva energija pa se jim zdi predrag luksuz; smo peti najslabši v Evropi po neizpolnjevanju (že tako skromnih) kjotskih ciljev zmanjšanja izpustov in že dogovorjen cilj deleža obnovljivih virov energije se nam naenkrat zdi prevelik.  To je očitno ta »zdrava kmečka pamet« slovenske energetske politike. 

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.