Saturday, 5 October 2013

Vprašanje o pomenu novega IPCC poročila in skeptikih

Kratek odgovor na prvo novinarsko vprašanje, ki sem ga dobil v tej rundi.

IPCC poročilo ni samostojna znanstvena raziskava, ampak pregled in sinteza ugotovitev številnih raziskav, ki so jih znanstveniki iz vsega sveta izvedli v obdobju od 4. poročila l. 2007. V tem smislu 5. poročilo prinaša še nove podatke o že prej jasni in nedvoumni ugotovitvi znanstvenikov, da se podnebje spreminja in da je vzrok tega spreminjanja človek. Škoda, da namenjamo toliko pozornosti navideznemu razhajanju stališč glede vzroka podnebnih sprememb. V resnici med strokovnjaki na področju klimatologije takega razhajanja ni. Tako imenovani podnebni skeptiki so danes lahko samo izredno slabo poučeni, ali pa ljudje, ki so zavestno zlonamerni in v večini primerov plačani iz strani industrije fosilnih goriv.

Vsebina poročila v znanstvenem jeziku sporoča, da smo na poti k popolni katastrofi. Še v tem stoletju se nam obetajo spremembe podnebja, ki pomenijo kolaps stabilnih podnebnih razmer, v kakršnih se je v zadnjih 10.000 letih razvila človeška civilizacija. V zelo kratkem času se bo družba znašla v novem in veliko manj ugodnem življenjskem okolju. Težko si predstavljamo, kako se bo človeška družba odzvala na tako resen okoljski šok in kaj bo to pomenilo za politično in družbeno stabilnost prenaseljenega sveta. Morda si je najbolj težko predstavljati, da se to lahko razvije že v času življenja nas ali naših otrok.

Prav tako je popolnoma jasno sporočilo znanstvenikov, kaj je vzrok podnebnih sprememb. To je daleč na prvem mestu uporaba fosilnih goriv:  premoga, nafte in zemeljskega plina. Pred katastrofo človeštvo morda lahko reši le popolna odpoved fosilnim gorivom v prihodnjih desetletjih, ki pa se mora pričeti danes. Prostora za taktiziranje enostavno ni več. Ljudje, ki omogočajo gradnjo nove termoelektrarne v Šoštanju bi lahko razmislili, kako se jih bodo spominjali vnuki, ki bodo živeli v svetu podnebnega zloma. Pionir klimatologije podnebnih sprememb, ameriški znanstvenik James Hansen to povedal najbolj ostro: uporaba fosilnih goriv, posebej premoga, je danes zločin proti človeštvu.

Slovenija je podnebnim spremembam izredno močno izpostavljena. Agencija za okolje je pravkar izdala svoje poročilo, v katerem so ugotovili, da se je od l. 1961 do danes povprečna temperatura zraka zvišala za 1,7 °C. Trend naraščanja povprečne temperature zraka v tem obdobju je 0,34 °C na desetletje. Kakšne bodo razmere v Sloveniji čez 50 let, če se bodo takšni trendi nadaljevali? To je pravo razvojno vprašanje za družbo, ki je sposobna videti dlje kot tri mesece v prihodnost. Ampak spet, če nimajo druge motivacije, naj se zavejo, da bodo otroci vedeli, kdo je pred desetletji gradil elektrarne na premog. Danes se nihče ne več  ne more izgovarjati na negotovost ali na neznanje -  IPCC poročilo je v tem smislu najpomembnejši dokument civilizacije naše sodobnosti.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.