Tuesday, 29 October 2013

Za prepoved svinčenega lovskega streliva

Lovec in naravovarstvenik Marjan Likar je na slovenskem lovskem portalu Forum lov sprožil zelo smiselno pobudo. V ameriški zvezni državi Kalifornija
so  11. oktobra 2013 sprejeli prepoved uporabe svinčenega streliva za vse lovske namene, ki bo v polno veljavo stopila do leta 2019. Pred tem so že leta 2007 prepovedali uporabo v osmih okrožjih v kondorjevem habitatu. 
Ptice ujede, kot je ogroženi kondor, se svincem zastrupljajo, ko jedo ustreljene živali, ki jih lovci ne poberejo. Vendar je svinec strupen za vse živali, ki ga tako zaužijejo in seveda tudi za ljudi. Poleg tega, piše Likar, obstajajo alternative
Tudi med našimi lovci so poznani rentgenski posnetki divjačine uplenjene s svinčenimi oziroma oplaščenimi kroglami iz katerih je razvidno, da se mikroskopsko majhni delci svinca nahajajo tudi na mestih oddaljenih od mesta zadetka. Zato se zavedanje o strupenosti te kovine počasi širi, s tem pa tudi uporaba monolitnih krogel iz bakra oziroma bakrenih spojin. Teh je na tržišču že kar nekaj, med njimi tudi iz Slovenske proizvodnje, pri tem je nujno omeniti ABC kroglo našega naravovarstvenika in izumitelja Franceta Avčina, ki je pred dolgimi leti že orala ledino na tem področju.
Sam bi bil najbolj vesel, če bi bilo lova na divje ptice čim manj, a ker (dokler) je lov realnost, gre za ureditev, v kateri naj Slovenija vsekakor sledi Kaliforniji. 

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.