Friday, 8 November 2013

Ali ima fracking v Petišovcih podporo vlade?

O plinskem polju pri vasi Petišovci blizu Lendave, ki ga s tehniko hidravličnega drobljenja želi izkoriščati družba Ascent Resources, v medijih pišemo že nekaj let (moj zapis, ki povzema stanje l. 2011). Acsent je v sporočilih za javnost in borze ves čas sporočal, da je projekt perspektiven in v teku, po drugi strani pa so bila sporočila slovenske strani mnogo bolj mešana. Junija 2012 je denimo Dejan Židan (tedaj poslanec) ministru za okolje Bogoviču o tem zastavil poslansko vprašanje, na katerega je ta odgovoril v zelo splošnih okvirih (»Glede investicije pridobivanja plina po metodi hidravličnega drobljenja v Prekmurju, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje ne razpolaga s konkretnimi podatki. Tudi na Agenciji RS za okolje nimajo vloge investitorja za izdajo okoljevarstvenega soglasja ...«).

Ta teden je prišlo do nekaj pomembnih premikov. Ascent na svoji spletni strani poroča (31.10.2013) o podpisu serije pogodb s Petrolom, ki je prek svoje družbe Petrol Geoterm koncesionar na lendavskem naftno-plinskem polju. Novico so povzele tudi Finance in obsežneje Energetika.net v pogovoru z direktorjem Ascenta  Leonardom Reeceom (plačljiv dostop do članka). Kar je v sporočilu novega, je Reecova trditev, da fracking v Petišovcih sedaj ima politično podporo vlade.
Če je podjetje Ascent še lani imelo velike težave s projektom Petišovci – predvsem s Skupino Nafta –, je zdaj drugače. Sedanja slovenska vlada je projektu bolj naklonjena, družbo Nafta Geoterm pa je prevzel Petrol, je v Londonu v intervjuju za Energetiko.NET pojasnil Reece.
Ker iz strani vlade o tem v medijih ni bilo nobenega poročila, smo nasprotniki frackinga začeli o tem spraševati vlado, najprej sedanjega ministra za okolje Židana, ki je včeraj (7.11.2013) odgovoril s tem pismom:
Spoštovani,
po navodilu ministra Dejana Židana Vam sporočam, da Britansko podjetje Ascent Resources s partnerji Petrolom in Nafto Lendava, do danes niso vložili nobene vloge na Ministrstvo za kmetijstvo in okolje (MKO), s katero bi lahko pridobili okoljevarstveno soglasje za črpanje plina. Podjetje s partnerji mora torej izvesti Presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje, da sploh lahko začnejo črpati plin.
Prosim, če to informacijo prenesete do nevladnih organizacij.
Lep pozdrav. [Nejc PERHAVEC, Kabinet ministra]
Dobro, če pozabimo, da je hidravlično drobljenje v Petišovcih že potekalo v okviru poskusnih vrtanj, je Židanov odgovor  podoben odgovoru, ki ga je Židan lani dobil od Bogoviča. A potrjuje pomembno dejstvo, da so pred plinarji še ključne faze pridobivanja dovoljenj, kjer bo projekt morda še mogoče zaustaviti. Po drugi strani ne odgovarja na vprašanje, kako je s politično podporo vlade. Vprašanje smo zato zastavili še neposredno predsednici vlade:
Spoštovana g. predsednica vlade,
Ob  nedavnem podpisu vrste pogodb družbe Ascend Resources z družbo Petrol slovenski mediji poročajo o intervjuju s predstavnikom Ascenta, v katerem Leonard Reece trdi, da je »Sedanja slovenska vlada je projektu [črpanja plina v Petišovcih] bolj naklonjena«. V pisnem sporočilu kabinet MKO nevladnim organizacijam sporoča, da vloga za okoljevarstveno soglasje za črpanje plina iz strani investitorja na ministrstvo še ni bila vložena. Ali lahko kot predsednica vlade še vi razjasnite, ali držijo navedbe Ascenta o naklonjenosti vaše vlade črpanju plina s tehnologijo hidravličnega drobljenja, ter na splošno, kakšno je stališče in kakšni so načrti vaše vlade glede dopuščanja črpanja plina v Petišovcih. Naj ob tem dodam, da je tehnologija okoljsko kontroverzna in da so številne evropske države in regije, med njimi Francija in Nemčija, to tehnologijo črpanja plina prepovedale ali nanjo sprejele moratorij. Zahvaljujem se vam za odgovor.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.