Saturday, 7 December 2013

Schadenfreude

Občina Šoštanj je danes medijem posredovala  sporočilo, iz katerega veje zaskrbljenost: ker ima »izgradnja šestega bloka [termoelektrarne] negativne učinke na prebivalce« v Šoštanju »pričakujejo odškodnino zaradi motenja posesti« ter »podpis dolgoročnega sporazuma od leta 2014 do zaprtja Teša, ki bi določil višino odškodnine zaradi škodljivih vplivov Termoelektrarne in Premogovnika Velenje«.  Želijo zagotovilo, da bo  ne glede na morebitne spremembe lastništva elektrarna ohranila »enak obseg sodelovanja z lokalnimi izvajalci« in poravnala pretekli dolg »600.000 evrov« do občine.

Ton sporočila je drugačen, kot smo ga bili iz Šaleške doline vajeni zadnje čase. Recimo, še dobro leto nazaj je občina Šoštanj sodelovala na tiskovni konferenci, kjer so vsi pomembneži doline – od županov, direktorja zdravstvenega doma, do  lokalnega »ekološkega« inštituta v lasti termoelektrarne – zatrjevali,  kako bo »šesti blok TEŠ izboljšal bivalne pogoje v naši dolini in bo pravzaprav pomenil enega zadnjih korakov več kot dve desetletji trajajočega projekta ekološke sanacije Šaleške doline.« Bivši velenjski župan Srečko Meh je zadnjič modroval, da je  »blok 6 slovenski projekt, ki bo dajal čisto energijo, ki bo dajal slovensko energijo, in ta blok je potem tudi ekološko nesporen.«

Ključen del zgodbe, zakaj se očitno seseda harmonija med elektrarno in občinami, uradno še manjka. Korupcija, ki je temelj šestega bloka, bo vedno bolj zahtevala realni davek pri vseh povezanih podjetjih in jih morda povlekla v finančni propad. Še pomembneje,  koliko bo s korupcijo oslabljena energetika vključena v privatizacijski zanos sedanje vlade in če bo, pri katerem tujem lastniku se bo znašla? Bo ta še pripravljen podmazati lokalno skupnost in njene voditelje, da bo pozabila na umazanijo, ki jim jo dnevno servira?

Naslajanje nad zgago, v kateri so se v veliki meri po svoji krivdi znašli kratkovidni lokalni voditelji, je seveda  neprimerno. Pa ne zaradi njih:  upam, da bodo enkrat tako ali drugače odgovarjali za velikansko odgovornost ,ki jo imajo pri TEŠ 6 fiasku.  Najprej so za drobiž (ali niti ne)  prodali zdravje ljudi in energetsko prihodnost države lokalnim mešetarjem, zdaj pa se bo tovarna smrti morda znašla v rokah kapitala, ki ga bodo občine Šaleške doline in njihovi prebivalci zanimali toliko kot nič. Poglejte v Trbovlje.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.